Kako da se izborite sa nervozom na prvom sastanku

Nervoza pre prvog sastanka je uobičajena, ali ako ste previše nervozni, to nije dobro. Zato ćemo vam pomoći da je držite pod kontrolom.

Zašto smo nervozni pre sastanka?
Svesni koliko prvi sastanak može da bude bitan, osećamo dozu pritiska. Što nam se više dopada osoba sa kojom se sastajemo, nervoza je veća, jer bismo želeli da ostavimo dobar prvi utisak.
Pored toga kroz glavu nam prolazi mnoštvo pitanja: koje je idealno mesto za sastanak, šta obući, da li će biti drugog sastanka…?

Simptomi uznemirenosti mogu biti nezgodni, poput problema sa stomakom i zato ćemo sada razmotriti taktike za držanje nervoze pod kontrolom.

Pripremite sve unapred
Kada ne držimo stvari pod kontrolom, osećamo napetost. Emocije nije lako kontrolisati, ali neke korake možemo da preduzmemo kako bismo stres sveli na minimum. Odredite sami mesto sastanka, kako biste se osećali ugodnije i smislite na vreme šta ćete obući. Nemojte ostavljati za poslednji minut.

Odabir garderobe
Odlučite se za garderobu u kojoj se osećate prijatno, kako biste mogli da se fokusirate na sagovornika, umesto da strahujete da li će se desiti nešto što ne želite. Na primer, umesto visokih štikli, koje su neudobne, izaberite udobnu obuću. Nemojte menjati svoj stil oblačenja, samo da biste impresionirali nekoga.

Budite prirodni
Nemojte se stideti svoje nervoze ili stidljivosti. Možete da priznate kako se osećate, jer se, verovatno, ni druga osoba ne oseća mnogo drugačije. Možda vaše priznanje bude uvod za temu o stvarima koje vas spajaju.

“Lekovi” protiv nervoze
Ako osetite da ste malo više nervozni nego što bi trebalo, zašto ne biste sebi skuvali umirujući čaj, pre nego što krenete na sastanak. Takođe, možete popiti čašu vina ili bilo šta što će vas opustiti. Vodite računa, nemojte preterivati sa alkoholom. Cilj je da se opustite, ne napijete. To svakako nije poželjno. Ukoliko u toku sastanka primetite da ne uspevate da držite živce pod kontrolom, odličan trik je da odete do toaleta i dišete duboko, sve dok ne osetite da je nervoza smanjena. Pokušajte.

Kontrola emocija pre sastanka
Ono što je najvažnije kako nervoza ne bi uzela maha, jeste kontrola emocija kod kuće, nekoliko dana pre sastanka. Uglavnom misli idu u pravcu da je predstojeći sastanak nešto konačno, da ako ne bude uspešan neće biti druge prilike za ostvarenje prave ljubavi, trudimo se da ispadne sve u najboljem redu, po svaku cenu. Ovakvim stanjem i načinom razmišljanja, osuđujemo sebe na osećaj anksioznosti, koji nikako da popusti. Iz tog razloga, predlažemo vam da imate rezervu, tj. da budete spremni da prihvatite i loš ishod. Usmerite svoj način razmišljanja tako da ne gajite previse iluzija, zauzmite takav stav, kao da idete u grad da se bliže upoznate sa osobom koja se nedavno pojavila u vašem životu. Neka to bude dobar izgovor da izađete iz kuće, a ne nada da je to ljubav koju tako dugo priželjkujete. Mislite o tome kako da se zabavite, ne puštajte previše mašti na volju.

M.L.